Unikátní provětrávané fasády již i v ČR!

09 března 2016

Chytré kuchyňské trouby



Pokud vybíráte šikovného a chytrého pomocníka na pečení do své nové kuchyně, jistou volnou je některá z elektrických trub, které na rozdíl od těch plynových, které zvládají pouze pečení zespoda, nabízejí různé kombinace pečících vlastností.

Některé elektrické trouby se mohou dokonce proměnit v automat, do kterého stačí maso vložit, zadat jeho druh a váhu a pak již můžete pouze čekat na cinknutí přístroje, že je pokrm hotový.

Jakou kuchyňskou troubu vybrat?

Zatímco starší nebo levnější nové přístroje jsou vybaveny pouze horním a dolním ohřevem, případně grilem, stačí si připlatit jen o nějaký ten tisíc více a získáte mnohé další vymoženosti.
Při výběru však dobře zvažte, které funkce skutečně využijete, abyste zbytečně nekupovali skvěle vybavený přístroj za drahé peníze, z jehož funkcí však využijete jen polovinu.

Některé trouby mají například speciální program pro přípravu italské pizzy, který je vhodný i pro české koláče, a který zajistí propečenost těsta a přitom se náplň shora nepřipálí.

Jiné přístroje mají programy pro rozmrazování, který nahraní obdobný program mikrovlnné trouby.

Chytré kuchyňské trouby pak nabízejí i několik typů grilů. Například tzv. infragril či turbogril nahrazují grilovací jehlu a jsou vhodné na pečení velkých kusů masa, kuřete či husy. Další variantou jsou velkoplošné či maloplošné grily pro přípravu steaků.

Dokonalejší typy kuchyňských inteligentních trub jsou vybaveny elektronickým displejem a časovou předvolbou. Můžete si tu nastavit, kdy se má jídlo začít péct.

Některé přístroje mají funkci využití zbytkového tepla, což znamená, že se trouba sama před koncem pečení vypne tak, aby jídlo akorát stihlo „dojít“.

U nejdokonalejších spotřebičů, které jsou vybaveny paměťovou funkcí nebo elektrickou pečící automatikou, odpadá jakákoliv starost. Stačí zadat druh připravovaného pokrmu a váhu a zbytek již zařídí trouba sama. Nastaví teplotu, program i čas.

Horkovzdušná trouba není to samé jako horký vzduch

I levnější přístroje však již nenabízejí jen spodní a horní ohřev a grilovací jehlu. Stále častěji je jako první stupeň vylepšení doplňován horkovzduch. 
Zatímco u klasického pečení teplo pouze sálá, u horkovzdušné trouby je vzduch z vnitřního prostoru nasáván přes ventilátor do zadního prostoru. Tam se vzduch ohřeje a několika otvory zadní stěně je pak vyfukován dopředu. Tady se odráží od přední stěny zpět do prostoru.

Jaký mají horkovzdušné trouby význam?

Pracují zhruba o dvacet stupňů nižších teplotách než trouby klasické, a proto šetří elektrickou energii. 
Další neméně významnou předností je díky rovnoměrnému rozvodu vzduchu možnost pečení i ve třech vrstvách najednou. A to se týká nejen potravin stejného druhu, jako je například vánoční cukroví, ale i při kombinaci brambory, maso a moučník. Díky cirkulaci vzduchu od sebe pokrmy navzájem vůni nenasají. To ale může nastat, jakmile troubu vypnete. Proto ihned po ukončení pečení pokrmy z trouby vyndejte.

Dejte si však pozor na označení „horký vzduch“, kterým mohou být některé trouby vybaveny. Tato funkce totiž pouze pomocí ventilátoru vzduch rozhání, tedy jej nenasává a neposílá zpět jako trouby horkovzdušné.


Sdílet:

 
Zpět nahoru
Copyright © 2014-2016 Vše o bydlení. Designed by OddThemes